Tekst geschreven door Hanneke Bloemendaal – Gepubliceerd in de Veluweland op 30-08-2017
In de vierluik over producten van Fruittuin Verbeek in Oldebroek zijn de appels en peren na de asperges, de aardbeien en de kersen de hekkensluiters. Liefhebbers van zelfpluk kunnen vanaf vandaag aan de slag in de boomgaard.
De felgekleurde rode appeltjes in de boomgaard van Fruittuin Verbeek tekenen zich scherp af tegen een heldere blauwe lucht. Wie goed kijkt ziet echter dat de ene boom veel meer appels draagt dan de andere boom. Laat ik om te beginnen uitleggen dat er zomer- en herfstrassen zijn aldus Ton Verbeek. Daarbij is 2017 een bijzonder appel en perenjaar. Dat geld voor heel Europa. Je kan als het ware een meetlat leggen langs de oogstomvang; het scheelt per jaar meestal een paar procent. Dit jaar zien we echter een groot verschil ten opzichte van eerdere jaren.
Een warme winter werd gevolgd door extreme nachtvorst in april en mei. Wij hebben zelfs elf nachten geteld die na 23.00 uur al beduidend onder nul waren, vertelt Annette Verbeek. En enkele nachten waarbij het aan de grond zelfs min tien was. Bloesem van appels en peren kunnen tot een graad of vijf, zes onder nul beschermd worden door beregening. De warme winter heeft een vroege ontwikkeling tot gevolg gehad, waarna een relatief koud voorjaar volgde. Dat veroorzaakte slechte bloeiomstandigheden, want de bijen blijven weg bij koud weer. In vaktermen noem je dat een ‘slechte zetting’ Legt Ton uit. Eind mei, begin juni knapte het weer dusdanig op dat er een groei-explosie ontstond. De ontwikkeling gig vervolgens onvoorstelbaar hard. Zo ontstond er als het ware een gevecht tussen de kleine gezette vruchtjes en de groeipunten van de scheuten. Voor een goede oogst moet er balans zijn. Dankzij een combinatie van nachtvorst, slechte bloeiomstandigheden en een zware juni-rui ontbrak die balans dit jaar geheel.
Voor Nederland en omringde landen hebben de weersomstandigheden geleid tot en slecht appeljaar. Sommige landen zitten op 20, 30 of 40 procent appeloogst ten opzichte van eerdere jaren, Nederland zit rond de 60%. Ook onze perenoogst zal kleiner zijn dan gemiddeld. Dit komt mede doordat wij geen hormonen gebruiken om de groei te stimuleren. Fruittuin Verbeek heeft veel verschillende appel- en perenrassen in de boomgaard. Vooral de jonagold- en goudreinetachtigen zijn vorst gevoelig. Het ene ras levert dit jaar meer appels op dan het andere ras, aldus Ton. Wij staan voor een eerlijk product tegen een eerlijke prijs. We ontkomen er dit jaar niet aan dat het prijspeil van de appels en peren hoger ligt dan vorig jaar.
Een appeltje van de nieuwe oogst smaakt nog beter als deze zelf geplukt is. Vanaf vandaag is het mogelijk om in de boomgaard tegenover de winkel zelf appels te plukken. In onze winkel geven wij alle informatie omtrent het zelf plukken van appels en te zijner tijd ook peren, aldus dochter Nienke