Oudhollandse appeltaart
(taartvorm 22 cm)
Ingrediënten:
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 180 gram boter
- 150 gram witte basterdsuiker
- mespuntje zout
- ca. 1 kilo appels, bijvoorbeeld Da Costa of Veluws appeltje
- 100 gram rozijnen
- 1/2 eetlepel kaneel
- los geklopt ei
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de zelfrijzend bakmeel, zout en suiker in een kom. Voeg de boter toe en snijd die met twee messen in kleine stukjes, kneed daarna dan met de hand veder tot een samenhangende bal. Voeg eventueel nog 1/2 los geklopt ei toe. Leg het deeg in de koelkast. Schil de appels en snijd ze in blokjes, doe dit in een kom en voeg de rozijnen en het kaneel toe. Schep en schud alles goed door elkaar. Bekleed de beboterde springvorm met 2/3 van het deeg, vul de vorm met het appelmengsel en rol van de rest van het deeg, rolletjes en leg die kruislings over het appelmengsel bestrijk dit met 1/2 losgeklopt ei. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 50 min. gaar en goudbruin. Laten afkoelen en neem hem uit de vorm.