Nachtvorst het hoort er bij maar het is de vijand van elke fruitteler. Maar wat is nachtvorst eigenlijk en wat kunnen we er tegen doen om onze bloesem te beschermen? Nachtvorst is niks anders als dat ’s nachts de temperatuur onder 0 komt en het gaat vriezen. Als wij niks doen om onze bloesem te beschermen bevriest de bloem en zal de bloem geen vrucht worden, en dat willen we natuurlijk niet.
Hoe gaan wij te werk met nachtvorst:
Het beschermen van de bloesem en jonge bloemknoppen gaat doormiddel van water. Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig dat water ons juist helpt om de bloesem te beschermen. Maar als het begint te vriezen zetten wij onze beregening aan, verspreid door de boomgaard staan allemaal hoge sproeiers die water sproeien, de waterstraal overlapt elkaar ook zodat er geen één boom wordt overgeslagen. Wat er gebeurd is dat elke bloemknop wordt besproeid met water. Wanneer het water bevriest door de vorst komt er warmte vrij. De bloem/knop koelt hierdoor nauwelijks af en blijft rond de 0 graden. Dit is een temperatuur die het knopje prima kan verdragen. Door het ijslaagje zal de knop niet veder meer afkoelen en werkt het ijslaagje als een jasje. Zodra de temperatuur boven 0 is en het ijs begint te smelten kan de beregening uit.
Naast de beregening hebben we nog een maatregel om de boel te beschermen tegen de nachtvorst. Wij houden het gras in de boomgaard op dit moment zo kort mogelijk. Hierdoor kan de warmte in de grond makkelijk opstijgen. Dat de bodem koud wordt is niet erg, het gaat erom dat de luchtlaag grofweg tussen 70 en 100 cm op temperatuur blijft. Daar bevinden zich de meeste bloemen.
Nachtvorst is hard werken, maar het levert wel een magisch gezicht op de hele boomgaard in het ijs! Geniet u mee van de foto’s?